Orgels / Aalsmeer / Dorpskerk
Kanaalstraat, Aalsmeer

Kerk


De dorpskerk te Aalsmeer is in diverse perioden gebouwd en kwam in 1549 gereed. De kerk was destijds circa 2 kilometer van de Haarlemmermeer verwijderd maar door vele stormen is dusdanig veel land verloren gegaan, dat de kerk thans 100 meter vanaf de Ringvaart Haarlemmermeer staat.
In 1653 is de kerk vergroot met twee zijbeueken en in 1868 is een nieuwe kerktoren gebouwd.
In 1918 is de kerk uitgebreid met galerijen.
In 1977 is de kerk voor het laatst gerestaureerd.

Orgel

In 1868 bouwde H. Knipscheer II een tweeklaviers orgel met aangehangen pedaal voor de Dorpskerk te Aalsmeer. Het werd bij de ingebruikname bespeeld door G. Bastiaans, organist te Haarlem.
Flentrop maakte in 1941 een zelfstandig pneumatisch pedaal met drie stemmen en plaatste een nieuwe Fluit 2' op het bovenklavier. Ook is de Trompet vernieuwd.
Het pedaal werd in 1968 door orgelbouwer Louis Kramer vervangen door een mechanisch pedaal, met nieuwe registers.
In 2007-2008 voerde de firma Reil een restauratie uit. Op 16 september 2007 werd het orgel voor het laatste bespeeld, waarna het is gedemonteerd en verhuisd naar de werkplaats in Heerde. Bij deze restauratie gold de situatie in 1868 als uitgangspunt. Dat impliceerde dat ook de in de 20ste eeuw verdiepte achterwand weer naar de oorspronkelijke positie werd teruggebracht. Verder werd de oorspronkelijke aanleg van de windvoorziening gereconstrueerd. Hiervoor stond het orgel in Nijbroek (Knipscheer, 1861) model. Het orgel in Aalsmeer werd aanvullend voorzien van een vrij Pedaal met vier stemmen. Voor maatvoering en detaillering daarvan is vooral naar het Knipscheer-orgel in Varsseveld (1860) gekeken. Dit orgel diende ook als voorbeeld voor de reconstructie van de verdwenen tongwerken Trompet 8’ van het Hoofdwerk en de Dulciaan 8’ van het Bovenwerk. Op 20 september 2008 is het orgel weer in gebruik genomen. Hierbij werd het orgel bespeeld door adviseur Aart Bergwerff en door Hans van Noort.

Dispositie van het Knipscheer-orgel (1868):

Hoofdwerk:

Bovenwerk:

Pedaal:

Werktuiglijke registers:

Bourdon 16'

Prestant 8' disc.

Subbas 16'

Koppel Hoofdwerk-Rugwerk

Prestant 8'

Holpijp 8'

Prestant 8'

Koppel Pedaal-Hoofdwerk

Roerfluit 8'

Viola di Gamba 8'

Octaaf 4

Koppel Pedaal-Bovenwerk

Octaaf 4'

Prestant 4'

Fagot 16'

Tremulant

Quint 3'

Open Fluit 4'

Octaaf 2'

Woudfluit 2''

Mixtuur III-V sterk

Dulciaan 8'

Cornet IV sterk disc.

 

Trompet 8' basc./disc.

Terug naar boven