Orgels / Amstelveen / Pauluskerk
Augustinuspark, Amstelveen

 Kerk

In 1692 werd naar ontwerp van ir. J.B. Baron van Asbeck een Hervormde Kerk in Amstelveen gebouwd. De Paaskerk werd in 1963 in gebruik genomen.
Vanaf 24 mei 1998 is de gemeente samengegaan met de Gereformeerde Kerk te Amstelveen. De Adventkerk werd hierbij buiten gebruik gesteld.

Orgel

In 1967 bouwde Orgelbouw Ernst Leeflang een tweeklaviers orgel voor de Paaskerk, waarbij Lambert Erné als adviseur optrad. De kas van het orgel werd door dhr. Meek en Jan Keijzer ontworpen. Laatstgenoemde was indertijd de drijvende kracht achter Orgelbouw Ernst Leeflang.
Sinds het beëindigen van dit bedrijf is het onderhoud in handen van Orgelmakerij Reil B.V. te Heerde.
In 2007 is de Quint 1 1/3’ van het borstwerk (vanaf circa As-groot) vervangen door een Sesquialter, afkomstig van het Verduyn-orgel (1968) in de Sionskerk in Amsterdam Geuzenveld.
Ook de oorspronkelijke kleurstellingen – de kleuren van het kerkelijk jaar – die al vlug na de bouw waren overgeschilderd in grijstinten, zijn in 2007 hersteld.
Momenteel bestaan er voorzichtige renovatieplannen voor het Leeflang-orgel, waarbij de pedaaldispositie vermoedelijk zal worden gewijzigd. Het is onder meer de bedoeling dat de Octaaf 4’ en de Schalmei 4’ plaats moeten maken voor een Fagot 16’. Ook de samenstelling van de Mixtuur IV sterk van het hoofdwerk zal dan veranderen.

Dispositie van het Leeflang-orgel (1967) vanaf 2007:

Hoofdwerk:

Borstwerk:

Pedaal:

Prestant

Eikengedekt 8'

Subbas 16'

Holpijp 8'

Roerfluit 4'

Gedekt 8'

Octaaf 4'

Prestant 2'

Octaaf 4'

Woudfluit 2'

Sesquialter II sterk - C-As Quint 1 1/3'

Schalmei 4'

Mixtuur IV sterk

Regaal 8'

 
     
Werktuiglijke registers:    
Koppel Hoofdwerk-Borstwerk    
Koppel Pedaal-Hoofdwerk    
Koppel Pedaal-Borstwerk    

Kistorgel

In de kerk bevindt zich een kistorgel van de firma Flentrop, vermoedelijk daterend uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. Het staat sinds circa 2008 in de Paaskerk te Amstelveen.

Dispositie van het Flentrop-kistorgel (ca. jaren '70)

Manuaal:

Gedekt 8'

Fluit 4'
Prestant 2'
Mixtuur II sterk

Terug naar boven