Orgels / Amsterdam / Vrije Universiteit
Boelelaan 1105, Amsterdam

Universiteit

In 1880 werd door Abraham Kuyper een particuliere universiteit opgericht. In de jaren '60 van de vorige eeuw groeide deze Vrije Universiteit uit tot een middelgrote universiteit. In de afgelopen jaren is de bestuurlijke invloed van de 'Vereniging voor Hooger onderwijs op Gereformeerde Grondslag' afgenomen ten gunste van meer invloed van de overheid.
In 1970 werd rondom de Zuidas in Amsterdam veel gebouwd. Zo ook een nieuw complex voor de VU. De aula van de VU aan de Boelelaan is in ca. 1973 in gebruik genomen.

Orgel
 

Bij de bouw van een orgel voor de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft men gepoogd een Frans barok-orgel te laten bouwen. De Franse bouwer Koenig maakte het grootste deel van het pijpwerk, terwijl Fonteyn & Gaal mechanieken, kas en klavieren bouwde. Het pedaal werd uitgevoerd als kistpedaal maar kan worden verwisseld door een gewoon pedaal. Adviseurs bij de bouw waren F.C. Stam en Ewald Kooiman. Het front is ontworpen door de architecten Ch. Nielsen en R. Poel. Op 25 mei 1973 is het orgel officieel in gebruik genomen.
Omdat de akoestische eigenschappen van de zaal waar het orgel staat, slecht waren, heeft men in 1984 door de firma Griffioen een elektronische akoestiek laten bouwen, zodat de klank van het orgel beter tot zijn recht komt.
In 2005 zijn onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd door Flentrop en Kaat & Tijhuis. Flentrop verschoof het metalen pijpwerk een halve toon en wijzigde de mensuren van de Fourniture en de Cymbale. Ook werden de koppen van de tongwerken vernieuwd. Kaat & Tijhuis werkten aan de slepen en de conducten. Op 26 mei 2005 is het Koenig/Fonteyn & Gaal-orgel weer in gebruik genomen.

Dispositie van het Koenig/Fonteyn & Gaal-orgel (1973):

Grand Orgue:

Positif:

Rιcit:

Pιdales:

Bourdon 16’

Bourdon 8’

Cornet V sterk

Flute 8’

Montre 8’

Prestant 4’

Trompette 8’

Flute 4’

Bourdon 8’

Nasard 2 2/3’

 

Flute 2’

Prestant 4’

Doublette 2’

Echo:

Trompette 8’

Grosse Tierce 3 1/5’

Larigot 1 1/3’

Flute 8’

Clairon 4’

Nasard 2 2/3’

Fourniture III sterk

Flute 4’

 

Doublette 2’

Cymbale II sterk

Trompette 8’

Werktuiglijke registers:

Tierce 1 3/5’

Cromorne 8’

 

Tremulant Fort

Fourniture IV sterk

 

 

Tremulant Doiuce

Cymbale III sterk

 

 

Tirasse

Cornet V sterk

 

 

 

Trompette 8’

 

 

 

Voix Humaine 8’

 

 

 

Clarion 4’

 

 

 

Terug naar boven