Orgels / Assendelft / Dorpskerk
Dorpsstraat 364, Assendelft

Kerk
Al in het midden van de 11e eeuw stond er in Assendelft een kerk.
Deze werd rond 1410 vervangen door de Sint Odulphuskerk, gebouwd op de plaats van de huidige kerk. In 1582 ging deze kerk over in protestantse handen.
Doordat de kerk bouwvallig werd, werd in 1852 besloten een nieuwe kerk te bouwen, de derde kerk van Assendelft Deze was echter geen lang leven beschoren want als gevolg van blikseminslag ging deze op 17 juli 1893 verloren.
Op 13 januari 1895 werd een de vierde en huidige kerk van Asendelft in gebruik genomen, ontworpen door de architecten Wolf en Foreest te Beverwijk.
In verband met het teruglopend ledenaantal en de hoge onderhoudskosten van de kerk, werd in 1962 besloten om de orgelgaanderij uit te breiden, het orgel te draaien en een wand in de kerk te bouwen. De voormalige orgelgaanderij wordt sindsdien als kerkruimte gebruikt met daaronderliggend diverse vergaderruimten. De overige kerkruimte wordt verhuurd aan Flentrop Orgelbouw uit Zaandam. In 1982 is het dak van de kerk vernieuwd.

Voorgaand orgel
Vanaf 1880 oriënteerde zich de Hervormde Gemeente van Assendelft op de aanschaf van een kerkorgel. Nadat offerten waren gevraagd bij ondermeer orgelmaker Flaes uit Amsterdam, Franssen te Roermond, een orgelmaker uit Hummelo en Bakker & Timmenga te Leeuwarden, werd besloten het werk aan laatstgenoemde orgelmakers te gunnen. Op 3 juni 1887 werd het instrument in gebruik genomen met een concert door de heer de Groot uit Purmerend, die erg lovend over het orgel was.
Bij de kerkbrand op 17 juli 1893 ging ook het orgel verloren.

Dispositie van het voormalige Bakker & Timmenga-orgel (1887):

Hoofdwerk:

Bovenwerk:

Pedaal:

Bourdon 16'

Salicionaal 8'

Subbas 16'

Prestant 8'

Roerfluit 8'

Violon 8'

Holpijp 8'

Melophone 8'

Octaaf 4'

Viola di Gamba 8'

Salicet 4'

Bombarde 16'

Octaaf 4'

Prestant 4'

Flute Harmonique 4'

Woudfluit 2'

Werktuiglijke registers:

Octaaf 2'

Klarinet 8'

Manuaalkoppel

Cornet III sterk disc.

 

Koppel Pedaal-Hoofdwerk

Trompet 8'

 

Tremulant

    Ventil
    3 Afsluiters

Huidig orgel

Situatie tot 1962.
©
Orgels in Noord-Holland : Historie, bouw en gebruik van de Noordhollandse kerkorgels /Jongepier, Jan, - Nieuwkoop, Hans van,-  Poot, Willem



De firma Bakker & Timmenga kreeg opnieuw de opdracht om voor de nieuwe kerk een orgel te bouwen. Sommige bronnen suggereren dat het nieuwe orgel volgens het plan van het oorspronkelijke instrument gebouwd werd, maar de dispositie van het nieuwe orgel wijkt op enkele punten af. Zo werden de Viola di Gamba 8’ en Roerfluit 4’ van het Hoofdwerk omgewisseld met de Melophone 8’ en Flute Harmonique 4’ van het Bovenwerk. Verder kwam op het bovenwerk nu een Gemshoorn 2’ in plaats van de oorspronkelijke Woudfluit 2’. Op het hoofdwerk werd een Mixtuur II-IV sterk toegevoegd en de pedaalbezetting van het nieuwe orgel werd in vergelijking met het oude orgel uitgebreid met een Trombone 8’. De plaats van de Basson 16’ daarentegen bleef gereserveerd. Op 19 februari 1896 werd het orgel ’s avonds om half 7 in gebruik genomen.
Het orgel is nog in originele staat, maar sinds de kerkrestauratie en verplaatsing van het orgel komt het niet volledig meer tot zijn recht. Naar verluid is het na 1962 milder geherintoneerd in verband met de sterk verkleinde ruimte.
In 1999 is het orgel gerestaureerd door de firma Flentrop. Het is thans het grootste nog bestaande Bakker & Timmenga-orgel.

Dispositie van het huidige Bakker & Timmenga-orgel (1896):

Hoofdwerk:

Bovenwerk:

Pedaal:

Bourdon 16'

Salicionaal 8'

Subbas 16'

Prestant 8'

Roerfluit 8'

Violon 8'

Holpijp 8'

Viola di Gamba 8'

Octaaf 4'

Melophone 8'

Salicet 4'

Trombone 8'

Octaaf 4'

Flute Harmonique 4'

Roerfluit 4'

Gemshoorn 2'

Werktuiglijke registers:

Octaaf 2'

Klarinet 8'

Manuaalkoppel

Cornet III sterk disc.

 

Koppel Pedaal-Hoofdwerk

Mixtuur II-IV sterk

 

Tremulant

Trompet 8'   Musette

Terug naar boven