Orgels / Assendelft / Sint Odulphuskerk
Dorpsstraat 572, Assendelft

Kerk


In tegenstelling tot de meeste andere Zaandorpen was tot voor een aantal decennia terug ongeveer de helft van de Assendelftse bevolking Rooms-Katholiek. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is het dorp altijd Spaansgezind gebleven. Na de reformatie werd tot in de 19e eeuw een schuilkerk gebruikt. In 1853 werd een echt kerkgebouw in gebruik genomen.
Omdat deze al vlug bouwvallig was en bovendien te klein bleek, werd in 1883 besloten een nieuwe grote kerk te bouwen. De driebeukige neoromaanse kerk werd ontworpen door A.C. Bleijs. In 1887 startte de bouw, na een kleine bouwvertraging werd in het voorjaar van 1888 de kerk in gebruik genomen.

Orgel

In 1836 maakte Matthias van de Brink een eenklaviers orgel voor de rooms katholieke schuilkerk in Assendelft. Broekhuyzen meldde echter dat het een orgel was van de beroemde orgelbouwer Christiaan Müller die ook voor de kerk van Beverwijk een orgel bouwde. Van den Brink zou het hebben voorzien van een nieuwe kas. Deze bezit inderdaad laat-18e-eeuwse ornamenten dus heeft inderdaad oudere onderdelen.
Het werd in 1853 overgeplaatst naar de nieuwe kerk en tien jaar later bouwde J.J. Vollebregt, een Noord-Brabantse orgelmaker, een nieuw tweeklaviers orgel in de bestaande kas.
Bij het gereedkomen van het nieuwe kerkgebouw in 1888 werd het instrument overgeplaatst door de gebr. Franssen uit Roermond. Volgens een brief in het Bisdomarchief werd enkele jaren later het orgel aangepast, namelijk in 1892. Toen werden door de orgelmakers de Gemshoorn 4' en Quint 3' van het hoofdwerk vervangen door een Violon 8' en een Flute Harmonique 8'. Op het positief werd op een kantsleep een Voix Céleste 8' toegevoegd. De windvoorziening werd vervangen en het orgel kreeg vermoedelijk haar huidige kleurstelling. Er was f1648,- mee gemoeid.
In de periode 2014-2015 is het orgel door Flentrop Orgelbouw gerestaureerd. Namens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed waren Wim Diepenhorst en Rudi van Straten bij het project betrokken. Cees van der Poel schreef het restauratierapport. De windvoorziening is hersteld, het orgel schoongemaakt en de intonatie nagezien. De tractuur is hersteld en de klaviatuur gerestaureerd. Er kwam een nieuwe windmotor.

Huidige dispositie van het Vollebregt-orgel (1836):

Hoofdwerk:

Positief:

Pedaal:

Bourdon 16'

Bourdon 8'

Aangehangen aan hoofdwerk

Prestant 8'

Viola di Gamba 8'

Holpijp 8'

Salicet 8'

Werktuiglijke registers:

Violon 8'

Voix Celeste 8'

Manuaalkoppel

Flute Harmonique 8'

Prestant 4'

Octaaf 4'

Roerfluit 4'

Fluit 4'

Basson-Hautbois 8' bas/disc.

Octaaf 2'

 

Cornet V sterk disc.

 

 

Terug naar boven