Orgels / Koog aan de Zaan / Doopsgezinde Kerk
Lagendijk 34, Koog aan de Zaan

Kerk

De Doopsgezinde Kerk in Koog aan de Zaan werd in 1680 gebouwd door de Verenigde Doopsgezinde Gemeente van Koog en Zaandijk. De bouw starte op 18 september en al op 22 december 1680 kon de eerste dienst worden gehouden. Pas in later tijd werden aan de voor- en achterzijde gemetselde gevels gebouwd.

Orgel

In 1870 bouwde de Amsterdamse orgelmaker Flaes een tweeklaviers orgel voor de 17e eeuwse Doopsgezinde Kerk in Koog aan de Zaan. Het orgel kreeg 13 stemmen, verdeeld over twee klavieren. Het pijpwerk staat op een gecombineerde windlade. De Bourdon 16’ werd als transmissie op het pedaal apart bespeelbaar gemaakt.
Tussen 1910 en 1930 is vermoedelijk door orgelmaker Bik de Salicionaal 8’ van het neenwerk vervangen door een Vox Celeste 8’. Daarnaast werd de mechanische transmissie van de Bourdon 16’ vervangen door een pneumatische transmissie en tractuur. Verder werd het pedaalklavier werd vernieuwd en eveneens werd een pneumatische tremulant toegevoegd. Andere bronnen maken melding over de toevoeging van de tremulant in 1924 door H.W. Flentrop.
In 2005 en 2006 is het Flaes-orgel gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw, waarbij de Bourdon 16’ in het pedaal weer mechanisch is gemaakt. De Vox Celeste 8’ van het nevenwerk is vervangen door een Salicionaal 8’ (gedeeltelijk gecombineerd met de Prestant 8’). De intonatie werd gecontroleerd.

Dispositie van het Flaes-orgel (1870):

Hoofdwerk:

Nevenwerk:

Pedaal:

Bourdon 16'

Prestant 8'

Bourdon 16'

Prestant 8'

Holpijp 8'

Octaaf 4'

Viola di Gamba 8'

Werktuiglijke registers:

Quint 2 2/3'

Salicionaal 8' (deels in Prestant 8')

Manuaalkoppel

Octaaf 2'

Roerfluit 4'

Koppel Pedaal-Hoofdwerk
Mixtuur III sterk bas/disc. Tremulant Nevenwerk
Cornet IV sterk disc.
Trompet 8' bas/disc.

Terug naar boven