Orgels / Ouderkerk aan de Amstel / St. Urbanuskerk
Achterdijk, Ouderkerk aan de Amstel

Kerk

De Rooms Katholieke St. Urbanuskerk in Ouderkerk aan de Amstel werd ontworpen door de beroemde architect P.J. Cuijpers en rond 1875 in gebruik genomen. In 2008 is de fraaie beschildering in de kerk in ere hersteld.

Orgel 
 

De voorgaande Sint Urbanuskerk in Ouderkerk aan de Amstel was sinds 1819 voorzien van een orgel van L. van den Brink en bezat dertien stemmen, verdeeld over twee manualen. Het was hiermee even groot als het orgel in de eerste kerk, dat in 1818 in vlammen was opgegaan.
De huidige Sint Urbanuskerk en haar orgel zijn ontworpen door architect P.J. Cuijpers. Het orgel, gebouwd door Jacobus Johannes Vollebregt is na de ingebruikname in 1778 vrijwel niet gewijzigd.
In 1954 restaureerde Hubert Schreurs het orgel. Hierbij werd een Sesquialter op het hoofdwerk geplaatst. Deze verving de Floute Dolse.
Eind 2004 werd het instrument gedemonteerd voor een nieuwe restauratie, waarbij de oorspronkelijke dispositie werd herstel door Verschueren uit Heythuysen. Op 17 september 2006 werd het instrument opnieuw in gebruik genomen.

Huidige dispositie van het Vollebregt-orgel (1878):

Hoofdwerk:

Positief:

Pedaal:

Bourdon 16'

Prestant 8'

Subbas 16'

Prestant 8'

Bourdon 8' Octaafbas 8'

Salicionaal 8'

Floute Dolse 8' Wijdgedekt 8'

Holpijp 8'

Viola di Gamba 8'

Prestant 4'

Octaaf 4'

Saliset 4' Octaaf 2'
Fluit 4' Roerfluit 4' Trompet 8'
Quint 3' Gemshoorn 2''  
Nachthoorn 2' Hobou 8' disc. Werktuiglijke registers:
Mixtuur III sterk   Koppel Hoofdwerk-Positief
Trompet 8' basc./disc.   Koppel Pedaal-Hoofdwerk
    Ventil

Terug naar boven