Orgels / Zaandam / St. Bonifatiuskerk
Oostzijde 12, Zaandam

Kerk

De Rooms Katholieke St. Bonifatiuskerk werd ontworpen door een van de begaafdste leerlingen van de bekende architect Cuypers: E.J. Margry in samenwerking met architect Snickers. In 1900 werd de huidige St. Bonifatius aan de Oostzijde in Zaandam in gebruik genomen.

Orgel

In 1786 bouwde Johannes Josephus Mitterreither een tweeklaviers orgel voor de Rooms-Katholieke Statie van Sint Bonifatius te Zaandam.
L. Ypma plaatste het Mitterreither-orgel in 1900 over naar de nieuwe kerk waarbij de dispositie werd gewijzigd. Op het hoofdwerk werd de Cornet vervangen door een Salicionaal 8 en van de Mixtuur werd een koor verwijderd. De Prestant 4 van het bovenwerk werd opgeschoven tot een Prestant 8 en de Fluit Travers 8 en de Gemshoorn 2 moesten wijken voor respectievelijk een Viola di Gamba 8 en een Vox Celeste 8. Op het hoofdwerk werd een Trompet 8 geplaatst.
In 1974 heeft de firma Vermeulen het orgel gerestaureerd onder advies van Hans van der Harst. Hierbij is de oorspronkelijke dispositie hersteld met toevoeging van de Trompet 8.
Op 17 mei 1974 is het Mitterreither-orgel opnieuw ingebruik genomen.
In 1994 heeft de firma Flentrop te Zaandam het orgel opnieuw gerestaureerd.

Huidige dispositie van het Mittereither-orgel (1786):

Hoofdwerk:

Bovenwerk:

Pedaal:

Bourdon 16'

Holpijp 8'

Aangehangen aan het hoofdwerk

Prestant 8'

Fluit Travers 8'

Roerfluit 8'

Prestant 4'

Octaaf 4'

Fluit 4'

Spitsfluit 4'

Gemshoorn 2'

Quint 3'

Dulciaan 8'

Octaaf 2'

Mixtuur III-V sterk

 

Werktuiglijke registers:

Cornet IV sterk disc.

 

Koppel Hoofdwerk-Bovenwerk

Trompet 8'   Tremulant

Terug naar boven