Orgels / Ouderkerk aan de Amstel / Amstelkerk
Kerkstraat 11, Ouderkerk aan de Amstel

Kerk

De Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel werd in 1775 in gebruik genomen. De kerk was een voor die tijd modern gebouw in de vorm van een Grieks kruis met korte armen, het nog enig bestaande ontwerp van Jac. de Witte.

Eerste orgel
Zie hiervoor Het Witte Kerkje in Holysloot, waar het orgel sinds 1997 staat.

Huidig orgel 
  

In 1865 werd door P. Flaes een nieuw orgel gebouwd voor de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel. Dit verving het Van Giessen-orgel uit 1730, afkomstig uit de Waalse Kerk in Haarlem, dat naar de Christelijk Gereformeerde Kerk in Amstelveen werd overgeplaatst en tegenwoordig in Holysloot staat.
In 1912 is de kas van het Flaes-orgel voorzien van nieuwe bekroningen. Omstreeks 1960 bleek een restauratie noodzakelijk. Deze werd verricht door de orgelmakers Verschueren te Heythuyzen (L.) en kwam begin december 1960 gereed. Bij deze restauratie werd het orgel technisch hersteld en aan de klank werd meer helderheid gegeven door het toevoegen van een drietal vulstemmen en een Prestant 4' op het Pedaal. De toegevoegde Scherp en Cimbel werden later omschreven als ‘exponenten van een thans alweer als modieus onderkende hang naar helderheid, die bij dit orgel type als onnodig agressief wordt ervaren’. Op 15 december 1960 werd het opnieuw in gebruik genomen met een bespeling door de vaste organist, H. Tijhuis.
In 1994 werd het orgel door de firma Flentrop gerestaureerd en de intonatie -waar nodig- in de oorspronkelijke toestand teruggebracht.
Momenteel zijn er opnieuw plannen voor restauratie.

Huidige dispositie van het Flaes-orgel (1865):

Hoofdwerk:

Bovenwerk:

Pedaal:

Bourdon 16'

Holpijp 8'

Subbas 16'

Prestant 8'

Salicionaal 8' Prestant 8'

Roerfluit 8'

Viola di Gamba 8' Octaaf 4'

Octaaf 4'

Octaaf 4'

Trompet 8'

Fluit 4'

Roerfluit 4'  
Quint 3' Gemshoorn 2'  
Octaaf 2' Cymbel III sterk  
Mixtuur III sterk Sesquialter II sterk Werktuiglijke registers:
Scherp V sterk Dulciaan 8' Koppel Hoofdwerk-Bovenwerk
Cornet IV sterk disc.   Koppel Pedaal-Hoofdwerk
Trompet 8'   Subkoppel Bovenwerk

Terug naar boven